Hanne Røisings blogg

januar 22, 2007

Blogg – et verktøy for veiledning på nett

Filed under: Om blogger — by hanner @ 8:58 am

Universitet i Oslo har nylig utgitt en artikkelsamling; Ringer i vann – Fleksibel læring – kvalitetsreformen i praksis (Universitetet i Oslo, 2006). I denne artikkelsamlingen presenterer Trond Solhaug erfaringer med bruk av blogger som åpen veiledning på nett. Her beskrives blogger som verktøy for studenters demokratiske innflytelse på kunnskapsutvikling gjennom åpen dialog og debatt om fag og didaktikk.  Et av hovedinntrykkene fra hans prosejket er at » studenter kan utvikle sine kommunikative og samarbeidende ferdigheter og utvikle egne samfunnsvitenskapelige tekster gjennom en offentlig tilgjengelig veiledning i et bloggverktøy» (s. 105)

I artikklene trekkes det fram flere begrunnelser og perspektiver:

  • Universitetets forelesende undervisningsform er lite dialogpreget. Mange etterlyser et forum der studenter kan ta til orde om kunnskap, undervisning fag og litteratur. Blogger blir et slikt kommunikasjonsverktøy mellom studenter og lærere
  • Blogger kan bidra til å dele kunnskap og ideer
  • Blogger kan bidra til å mynidggjøre studentene
  • Blogger kan bidra til faglig debatt mellom kolleger ved ulike læresteder

Blogger brukt i veiledning innebærer at veiledning vil foregå i full offentlighet. Når tekster gjøres offentlig, utfordres studentene både faglig og sosialt. Det kan oppleves sårbart å eksponere uferdige tanker og dokumenter på denne måten.  Dessuten kan kritiske bemerkninger oppleves som ekstra harde når de legges ut i det offentlige rom. Denne sårbarheten stiller derfor krav til veiledere med hensynt til å gi konkrete og konstruktive tilbakemeldinger.

Argumentet for å benytte en slik veiledningsmetode er at teksproduksjon i seg selv innebærer læring gjennom det kognitive arbeidet som det iverksetter. (Se blogg 26. oktober og blogg 25. oktober) Blogger brukt til veiledning kan derfor være et nyttig verktøy når det gjelder å utvikle studenters evne til skriftlig samandling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: